Binnenkort is de TTRPG-community weer een RPG rijker. Auteur Brandon Sanderson, schrijver van The Stormlight Archive en de Mistborn-serie, heeft in samenwerking met ontwikkelaar Brotherwise Games een indrukwekkende 15 miljoen dollar ingezameld voor Sandersons Cosmere RPG-campagne.

De populariteit van het spel onder Sanderson-fans komt niet als een verrassing, gezien het universum in kwestie. De Cosmere verwijst naar de bredere universele paraplu, waarin veel van Sandersons fictieve series plaatsvinden, waaronder Mistborn, The Stormlight Archives, Elantris, Warbreaker en meer. Volgens de Kickstarter-beschrijving begint de Cosmere RPG met de wereld van The Stormlight Archives en zal later uitbreiden naar Mistborn.

Deze eerste delen van deze nieuwe RPG zal in 2025 worden uitgegeven. Dit zal beginnen met Stormlight World Guide, Stormlight Handbook en Stormlight Stonewalkers™ Adventure. Dit zal worden uitgebreid in 2026 met Mistborn en daarna zal met nog meer werelden en avonturen het universum verder aangevuld worden.

Deze TTRPG wordt neergezet als een “levende” RPG die zal groeien wanneer Sanderson nieuwe romans uitbrengt binnen het Cosmere-universum. Dit zullen zelfstandige verhalen voor elke setting zijn of een Worldhopper-campaign die tussen de verschillende werelden beweegt.

Elke wereld heeft eigen helden en unieke opties om je karakter binnen die wereld te laten passen. Op de Kickstarter worden er voorbeelden gegeven van de Artifabrian-, Shardbearer- en Knight Radient-opties die te vinden zijn op Roshar in the Stromlight-wereld. Later zal je ook kunnen spelen als Mistborn or Feruchemist in de apocalyptische dagen van de Final Empire.

Elke uitgave in de Cosmere RPG breidt de bestaande lore uit met nieuwe canonieke inhoud. Met name de Stormlight World Guide en Mistborn World Guide zijn rijk geïllustreerde boeken, boordevol informatie over de geschiedenis en culturen van hun werelden, ontworpen om door elke fan te worden genoten. Elk van deze boeken dient ook als de allereerste officiële kunstboeken voor deze werelden!

Het unieke systeem dat gebruikt wordt in Cosmere, is ontworpen door een all-star team van ervaren RPG-professionals, waaronder Andrew Fischer (Star Wars: Edge of the Empire), Lydia Suen (Legend of the Five Rings), Max Brooke (Warhammer 40,000 Roleplay), en Laura Hirsbrunner (Dungeons & Dragons). Het combineert een kern van op D20-gebaseerde mechanismen met speciaal ontwikkelde vernieuwingen, waaronder talentbomen, vaardigheidsgebaseerde magie en de “plot dobbelsteen.”

Zelfs als je niet bekend bent met de boeken van Brandon Sanderson, is Cosmere een kans om zijn befaamde wereldopbouw en magiesystemen te ervaren met twee unieke settings. Ze hebben elke uitgave zo ontworpen dat deze toegankelijk is voor nieuwe fans, en ze hopen dat veel mensen voor het eerst de Cosmere zullen ontdekken via de Cosmere RPG.

Er zijn bèta PDF’s te vinden van Cosmere op DriveTruRPG. Ook zijn er al video’s die uitleggen hoe de RPG in elkaar zit en hoe het gespeeld gaat worden, zoals deze video van Highrollers en deze video met uitleg van D4: D&D Deepdive op Youtube.

De Kickstarter is inmiddels volledig gefund en helaas is het niet meer mogelijk om late pledges te doen. We verwachten dat deze RPG eind volgend jaar op de markt komt en beschikbaar wordt voor het publiek. Wij kijken zeker uit naar wat deze nieuwe RPG gaat bieden!